Prekinjena komunikacija

/Prekinjena komunikacija
Prekinjena komunikacija 2019-08-31T20:57:57+00:00

Predavanja, delavnice, individualno svetovanje.

»Otroci niso naša last«, je nekoč zapisal Kahlil Gibran. In res je tako. Temu principu sledi tudi čutna vzgoja. Otrok je samostojna avtonomna osebnost, ki je nimamo pravice poniževati, zasmehovati, terorizirati in ji ukazovati. Samo zato, ker smo njihovi starši in imamo nad njimi tako fizično kot psihično premoč, ne bi smeli te pozicije izrabljati za njihov nadzor ali še huje, z njo manipulirati.

Doma smo dnevno priča manjšim in večjim konfliktom, ki se porajajo med generacijama staršev in njihovih potomcev. Drug na drugega vpijemo in kričimo, pa se ne slišimo. Zakaj je temu tako? Kje tiči vzrok? Otroci tarnajo, starši so nemogoči, starši za otroke pravijo isto.

Kje začeti reševati konflikte?

Pri sebi. Vedno se vse začne pri sebi in s seboj.

Zakaj sem kot starš tako odreagiral? Kaj je sprožilo takšno nervozo, da je iz nje nastal besen izbruh besed ali celo fizičnega nasaja? Kaj od otroka želim in pričakujem? Zakaj si to želim? Zakaj me otrok ne sliši in ne upošteva?

Si kdaj postavljate takšna vprašanja? Ja?

Potem ste na dobri poti samospoznavanja.

Samospoznavanje ima ključ do vrat, za katerimi so skriti strahovi, potlačena občutja, razočaranja, nakopičena jeza in žalost, ki je (v otroštvu) nismo spustili na plano. In sedaj nam iz nezavednega vlada in upravlja z našim vedenjem.

POMAGAM VAM:

  • Ustvariti okolje, ki spodbuja spoštljive in konstruktivne odnose.
  • Naučiti se empatičnega poslušanja, kot ključa do dobrih odnosov.
  • Prepoznavati in razumeti občutke in potrebe vseh vpletenih.
  • Avtentično in jasno samo-izražanje.
  • Prepoznavanje razdiralnega in uporaba povezovalnega jezika.
  • Ostajati miren in ohranjati stik s sabo v zahtevnih in stresnih situacijah.
  • Postavljati meje na povezovalen način – kako reči “ne” in ostati povezan.
  • Prepoznavati potrebe izza različnih vedenj (kričanje, pretepanje, apatija).
  • Spoznavanje načinov, kako se konstruktivno odzvati v različnih situacijah.

Dovolite, da vam pomagam najti »ključ« od vrat vaših nezavednih reakcij in občutij. Z zunanjo pomočjo se boste lažje spopadli z vsem, kar se skriva za »vrati« in uvideli, zakaj vzgoja, kot ste jo izvajali do sedaj, ne deluje. Pomagala vam bom, da s svojim otrokom prepletete in stkete trdne in kvalitetne odnose. Skozi proces vašega samoodkrivanja in samospoznavanja boste razumeli in doumeli skrivnost čutne vzgoje, ki resnično deluje. In osvobaja.

več informacij