Negativna telesna samopodoba – “Sem več kot le telo!”

//Negativna telesna samopodoba – “Sem več kot le telo!”
Negativna telesna samopodoba – “Sem več kot le telo!” 2020-06-15T12:10:56+00:00

Kako pomagati otroku razviti pozitiven odnos do lastnega telese – predavanje za učence, njihove starše ali učitelje

Mladi se v želji, da bi osvojili lepotni ideal, zatekajo k uporabi različnih nezdravih lepotnih praks (pretirano hujšanje, ličenje, telesna vadba, lepotna kirurgija). Kronično nezadovoljstvo s telesnim videzom, pa vse pogosteje vodi v različne oblike odvisnosti in motenj hranjenja (anoreksija, bulimija, bigoreksija).

“Sem več kot le telo!”

Predavanje, ki je namenjeno in prilagojeno različnim ciljnim skupinam (za učence, starše ali pedagoške delavce),  odgovarja na dileme:

kako pri otrocih in mladostnikih spodbujati pozitiven odnos do lastnega telesa ter na kakšen način zmanjšati možnosti za pojav negativne telesne samopodobe.

Mladi so danes še posebej izpostavljeni negativnim medijskim, družbenim in vrstniškim pritiskom, ki vplivajo na pojav negativne telesne samopodobe. Obremenjenost z zunanjostjo se kaže v pretirani skrbi za telo (sindrom »čarobnega« ogledala).

Osredotočili se bomo na vprašanja:

  • kaj storiti, ko telesna samopodoba postane problematična
  • kako lahko starši otroku pomagajo premagovati težave povezane s telesnostjo (pretirana skrb s količino zaužite hrane, pretirana telesna vadba, stalno preverjanje teže, občutek sramu/krivde zaradi zaužite hrane, primerjanje svojega telesa in telesa drugih z »ideali«, ki so realno dosegljivi le peščici, neprestani komentarji o vitkosti ipd.)
  • kako otroku pomagati razviti ljubeč odnos do lastnega telesa
  • kako biti otroku dober vzgled in vzornik v grajenju pozitivne telesne samopodobe
  • kako minimalizirati negativni medijski vpliv ter vpliv modne in kozmetične industrije na otrokovo telesno samodojemanje
  • kako se spopasti z duševnimi stiskami otrok pri pojavu negativne telesne samopodobe (kritikah vrstnikov na račun videza, simptomih in znakih motenj hranjenja)
  • kako resnično sprejeti in ljubiti otroke takšne kot so, brez, da bi jih želeli spremeniti

Predavanje temelji na predstavitvi številnih izkustvenih primerov, relevantnih znanstvenih študijah ter osebnih izkušnjah dolgoletnega dela z mladimi.

Pošljite povpraševanje