Erika vztraja v toksičnem odnosu

Vprašanje:

Sem mati dveh otrok, 8 letne deklice in 4 letnega fantka. Hodim v službo, kjer opravljam delo v dveh izmenah. Imam moža. No, nisem več čisto sigurna, če ga še imam ali če sem ga kdaj sploh zares imela. Tako, pa smo pri moji težavi. Trpeči vdanosti v odnos, ki me neznosno teži. Moj partner, oče najinih otrok, je zagret športnik. S tem vse lepo in prav, a kaj, ko imajo vsa njegova športna udejstvovanja toliko po-športnih druženj s kolegi, prijatelji, so-športniki. Domov prihaja pozno, pogosto rahlo okajen od piva ali treh. Ta zgodba se ponovi vsaj 3-krat med tednom in skoraj sleherni vikend. Vso gospodinjine je na mojih ramenih. Če kaj rečem, sem nerazumevajoča, odrekam mu pravico do prostega časa, hočem ga odvrniti od prijateljev, onemogočam mu zdrav način življenja itd., itd.. Moram priznati, takšen je bil že, ko sva se spoznala. A seveda sem upala, da bodo otroci v njem prebudili odgovornost in družinske dolžnosti. Žal se to ni zgodili, kvečjemu še poslabšalo. Medtem, ko on veselo in brezskrbno športa, sem se sama polenila. Opustila skrb zase. Se zredila. Tako sem utrujena, da se mi še prerekati več ne da z njim. Prepričala sem se, da pač tako je. In se vdala v usodo. Naj mu še grenim življenje s svojim »kako bi moralo biti« ali naj raje sprejmem, česar ne morem spremeniti?

Erika, 38

Odgovarja Dr. Lucija Čevnik – revija Obrazi (oktober 2021)

Draga Erika, glede na vaša leta ste hitro vrgli puško v koruzo. Kako mislite »ali naj raje sprejmete, česar ne morete spremeniti«?! Pa saj to vendar nista dva edina možna scenarija vaše zgodbe. No, saj to v bistvu sploh nista dva – je eden sam, kajti v obeh ostajate ujeti v nezdravem odnosu.  Nadaljevanje vaše zgodbe lahko ima vendar nadvse bolj kreativne in za vas blagodejne epiloge. Odvisno je le od vas.

Popolnoma ste izgubili voljo do življenja in radosti, pravite. Ja, natančno to tudi veje iz vašega zapisa. Utrujeni ste. Absolutno preobremenjeni in »deklica za vse«. Doma in v službi. Mama, gospodinja, zaposlena. Služkinja svojemu razvajenemu partnerju. Medtem, ko ste leta stregli in popuščali, ste pozabili nase. Na svoje zdravje in samospoštovanje. Prosili ste, a bili zavrnjeni. Prvič. Drugič. Tretjič. 10-tič. In se vdali. On pa je dobival bitko za bitko, dokler niste vi popolnoma kapitulirali in naposled izgubili vojno. Sedaj je on kralj, vi pa njegov poslušni in nič več »komplicirajoči« podanik. Odlična kombinacija. Le, da se vam to večletno tlačenje jeze in vdajanje v usodo, počasi odraža na vašem zdravju. Kronična utrujenost in debelost sta vas predramili, da tako ne more več iti naprej. Upam, da ste to tudi resnično spregledali in se odgovorno zavedate posledic nadaljevanja takega scenarija.

Erika, ja, lahko še kar naprej životarite od tem vašem, od življenja prekipevajočim partnerjem, ki vso življenjsko energijo namenja tistim, ki jih ima najraje, svojim frendom. Ne vem, če rabim izgubljati besede, mislim, da predobro veste, kako se konča ta zgodba in kako bosta vidva videti pri 50-ih. Najbrž bo on skakljal okoli s kakšno vitko mladenko, vi pa se boste smilili sebi in se krivili (tako kot vas bo še prej krivil on), da ste ga sami odgnali stran, v naročje drugi, ker se niste bolj potrudili za svoj videz. Verjemite, preveč takih zgodb sem že videla in slišala, da bi verjela v čudežna naključja, ki bi pripeljala do vajinega »happy-end-a«.

Ali pa…zberete moči. Ga postavite pred dejstvo in ga, če se tega ne bo držal, brcnete iz vašega življenja. Ne bo vam težje, prej precej lažje. Takoj boste imeli skrb za enega »otroka« manj. Res sem vam prej napisala, da je možnih več scenarijev, a če še enkrat prevetrim situacijo, se morem nenazadnje strinjati z vami, da sta v resnici, prav zares, možna zgolj dva: ali ostanete žrtev svoje odločitve ali pa zase in za otroka zgradite novo pot. Prvega poznate. Se nadaljuje in z leti še poslabšuje, saj slabi odnosi najpogosteje vodijo v še slabše. Drugi scenarij za vas predstavlja izstop iz cone poznanega in »varnega«. Je radikalna odločitev, ki jo morate sprejeti, če se hočete kadarkoli rešiti iz zanke v kateri ste vsi ujeti. On se ne bo spremenil. Na to pozabite. Mislite raje, kakšen zgled ženske, partnerke, mame hočete pustiti svojima otrokoma.


Imate tudi vi občutek, da se s partnerjem ne morete odkrito pogovoriti?

Se sprašujete, kako nadaljevati zvezo?

Ste negotovi in ljubosumni?


Prijavite se na osebno svetovanje in skupaj bomo predebatirali vaš izziv in poiskali primerno rešitev za izboljšanje vašega odnosa s seboj ali s partnerjem.

Odločate se lahko med različnimi oblikami svetovanja. Izberite način, ki vam najbolj odgovarja:

  • klasično “kavč” svetovanje (lokacija Slovenj Gradec ali Dravograd)
  • spletno svetovanje (skype, zoom)
  • walk) ´n´talk (svetovanje, ki se izvede v enournem sprehodu v naravi)
Scroll to Top