“Mama se ves čas vmešava v moj partnerski odnos. Zaradi nje se ves čas prepirava!”

“Mama se ves čas vmešava v moj odnos s partnerjem. Njeno mnenje je zame zavezujoče. To je pričelo načenjati tudi moj odnos s partnerjem.”

Vprašanje bralke:

Vem, da se sliši precej nenavadno, stara sem 38 let, imam družino, a sem v svojem življenju še vedno močno odvisna od svoje gospodovalne mame. Njeno mnenje je zame zavezujoče. To je pričelo načenjati tudi moj odnos s partnerjem. Ne znam si pomagati in se izviti iz ukleščenosti tega mati-hči odnosa.

Silvija, 38

Odgovor (objavljen v reviji Obrazi – 2023 v rubriki V&O z dr. Lucijo Čevnik):

Mogoče se res sliši nenavadno, vendar je takšnih odvisnih odnosov precej. Vzrok so pogosto gospodovalni starši, ki otroku ne dajo priložnosti, da se razvije v celovitega in samozavestnega posameznika. Otrok v takšni družini ni obravnavan kot osebnost, temveč kot lutka, ki je primorana nemo ubogati in slediti navodilom staršev. Takoj, ko otrok poskuša izraziti svoja čustva, nestrinjanje ali svoj pogled na določene situacije, naloge ali občutke, je negativno sankcioniran, kdaj celo fizično kaznovan. Vam je tak odnos poznan? V takšnem razmerju otrok preneha odkrivati kdo je in se raje zateče k identiteti, ki bolj odgovarja avtoritarnemu staršu. Iz izkušenj se nauči, da mu takšna podrejenost zagotavlja najmanj stresa in še največ možne sprejetosti ter naklonjenosti sicer čustveno nedostopnega starša. Od tega odnosa se tudi sami (še) niste odlepili. Gre za vzorec, ki se vam ponavlja. Še vedno iščete samopotrditev in ljubezen tam, kjer je nikoli niste zares dobili. Ne znate biti to kar ste, ker niti ne veste, kdo v resnici ste. Da boste odkrili svoj lastni jaz, se morate soočiti z materjo in tvegati, da se kdaj pač ne strinja z vašimi odločitvami. Njena slaba volj ni vaša skrb! Vsak je odgovoren za svoja čustva. Ne krivite je, samo sprejmite, da tako pač gleda na vas, saj tega odnosa najbrž ne boste spremenili nikoli. Vendar naj vam to ne predstavlja ovire, da bi storili korak v smer, kamor vas vleče srce.  Odkrite, kaj vas osrečuje, stopite iz cone (ne)udobja in sledite svoji poti. Ne glede na vse. Čas je, da odrastete, odprete krila in poletite.


Imate tudi vi občutek, da živite v nazdravih odnosih (s straši, partnerjem, otroki)?
Se sprašujete, kako nadaljevati zvezo?
Ste negotovi in ljubosumni?

Prijavite se na osebno svetovanje in skupaj bomo predebatirali vaš izziv in poiskali primerno rešitev za izboljšanje vašega odnosa s seboj ali s partnerjem.


Odločate se lahko med različnimi oblikami svetovanja. Izberite način, ki vam najbolj odgovarja:

  • klasično “kavč” svetovanje (lokacija Slovenj Gradec ali Dravograd)
  • spletno svetovanje (skype, zoom)
  • walk ´n´talk (svetovanje, ki se izvede v enournem sprehodu v naravi)

Scroll to Top