Cosmopolitan – marec 2019 (intervju)

Se tudi tebi zdi, da se je svet še vedno preobremenjen zgolj z lepim (lepo posejanimi pegicami po rdečelaskinem obrazu, prikupnim razmikom zob na sicer popolnem obrazu in telesu, oblinah na ravno pravih mestih …)? Se z ničemer od tega ne moreš poistovetiti, ker nisi zgrajena tako, da bi te \’le ena napakica\’ naredila še bolj privlačno, posebno? Strokovnjakinja za telesno samopodobo, dr. Lucija Čevnik si želi, da si za vedno zapomniš stavek, ki ti bo pomagal vedno, ko boš podvomila vase, v svojo lepoto in svojo vrednost: »Si unikat! Zakaj bi se trudila postati kopija?!«

Se zmoreš požvižgati na lepotne ideale?

Vse vemo, da lepotni ideali niso resnična telesa in obrazi. Da so umetno ustvarjeni s trudom množice profesionalcev (stilistov, fotografov, vizažistov, grafične obdelave fotografij …), o čemer si brala že na prejšnjih straneh. Pa vendar se cele milijarde žensk na tem planetu trudijo, da bi dosegle popolnost modelov. Lepotna industrija si ob tem mane roke, me pa zapadamo v občutja, da nam nikoli ne bo uspelo. Dr. Lucija Čevnik ti predlaga, da se čim večkrat spomni, da lepotni ideali niso resnični. Pravi, da se večina žensk ne more sprejeti predvsem zato, ker njihovo telo ni tako, kot nam ga predstavljajo lepotni ideali. Ali ni grozno, da živimo v svetu iluzij in hočemo tudi same doseči iluzorno podobo, za katero si želimo, da bi živela? Ko se boš zavedala, da tudi modeli in lepotne ikone ne živijo sanjskih življenj, ti bo lažje. Tudi one filtrirajo svoje instagram fotke in tudi one skrbno izbirajo, katero bodo objavile. Dobra novica: Ko se boš sprejela takšno, kot si, boš lahko sprejela tudi svoje popolno telo. Ja, popolno. Ker je Tvoje in služi Tebi, ti pa Njemu.

Vklopi razum, izklopi \’Zakaj nisem taka?!\’

Mediji, ki te obkrožajo na vsakem koraku (telefon, plakat skozi okno, zaslon v avtobusu, revija v roki …) imajo s podobami, ki jih nenehno opazuješ, velik vpliv na tvoje samosprejemanje, opozarja dr. Lucija Čevnik, ki dodaja, da se lepotni ideali kažejo prav skozi medijske podobe. Strokovnjakinja poudarja, da je ena tvojih najpomembnejših nalog, da (vz)ljubiš svoje telo: »Telo je čudovit instrument. Pri skrbi zanj naj bo cilj zdravo in ne zgolj lepo telo. Če skrbiš za zdravo telo, bo takšno telo brez dvoma tudi lepo. Če skrbiš zgolj za lepo telo, pa se lahko hitro poslužiš lepotnih praks, ki za tvoje telo niso nujno tudi zdrave (nezdrave diete, pretirana telesna vadba …).

Poskrbi za svoje telo

Svojemu telesu si kot šefinja svojemu timu. Bolj kot boš do njega skrbna, več ti bo dajalo.  »Zdrava skrb za telo (gibanje, prehrana, spanje, nega) izoblikuje telo v njegovi najboljši podobi,« pravi naša sogovornica. Kaj pa, če se ti zdi, da ti telo ne vrača tega, kar ti daješ njemu? Najprej se vprašaj, ali mu res daješ brezpogojno ljubezen in skrb. Potem se povprašaj o svojih pričakovanjih – morda so nerealna. Če nimaš ozkega hrbta in dolgih okončin, lahko hujšaš in vadiš kot nora, a nikoli ne boš kot \’Avatarka\’.  »Če želiš, da je tvoje telo takšno kot telo nekoga drugega, to pomeni, da slepo slediš idealom, nekomu drugemu, ki ni ti. Tako kot je bila z geni določena tvoja telesna višina, je v 90 odstotkih genetsko določena tudi oblika tvojega telesa. V neki meri sicer lahko vplivaš na zunanji videz, vendar boš morala v to, da ga spremeniš, vložiti zelo veliko časa, energije in denarja. In na koncu se boš ukvarjala samo še s svojim videzom. Pozabila boš živeti, se predajati radostim, ki ti jih ponuja življenje in seveda tudi lastno telo,« opozarja dr. Lucija Čevnik.

Tvoja mama nenehno hujša?

Ali še huje – se sprehaja od enega lepotnega kirurga do drugega? Najverjetneje tudi ona ne zmore sebe sprejeti takšne, kot je, a če si prepoznala, da je takšno ravnanje mame problematično, si že naredila korak k boljšemu samosprejemanju, te spodbuja strokovnjakinja za samopodobo, ki razlaga: »Najprej se moraš problema zavedati, da ga lahko sploh začneš reševati! Razločevanje med telesu prijaznimi in telesu škodljivimi praksami ti bo omogočilo razvijati prijaznejši odnos same s seboj. Obenem te bo opogumilo, da boš pozitiven odnos do telesa širila tudi med druge (mamo, prijateljice, sošolke …).

V resnici sploh ne gre toliko za videz!

»Pri nesprejemanju svoje podobe sploh ne gre toliko za videz,« pravi sogovornica. Pri samopodobi gre predvsem za globlji odnos, ki ga imamo sami s seboj. Dekleta pogosto zmotno mislijo, da ima neko dekle, ki je videti kot dekle s Cosmo naslovnice, samoumevno pozitivno samopodobo, vendar sploh ni nujno tako. »Problem nastane, ker mislimo, da obstaja neka popolnost, ki je zunaj nas in ki ji moram nujno približati lastni telesni videz, če hočemo biti srečni in se dobro počutiti v svoji koži. Tako spet in spet poskušamo sebe preoblikovati, namesto bi se sprejeli takšne, kot smo,« opozarja Lucija.

Nehaj se primerjati z drugimi

Bi se rada končno vzljubila? »Za začetek se nehaj primerjati z drugimi. Tako boš zelo učinkovito rešila velik del problemov, povezanih z negativno samopodobo,« pravi sogovornica, ki še enkrat opozarja: »Zelo problematična so vsa družbena omrežja, kjer objavljamo svoje filtrirane podobe, ki niso realni odsev nas samih. Pomembno je, da se tega zavedaš, ko občuduješ takšne \’popolne\’ selfije vrstnic in tudi drugih ikon medijskega sveta. To niso realne podobe, to odkrito priznava tudi marsikatera od svetovno znanih top modelov in o tem je odkrito spregovorila tudi Cameron Russell. Če se primerjaš z nerealnimi podobami, seveda nikoli ne boš mogla razviti prijaznega odnosa do svojega telesa.« Kako se torej vzljubiti? »Poiskati moraš lastno vrednost, ki pa ni odvisna zgolj od tvoje zunanjosti, temveč je veliko več kot le telo,« spodbuja strokovnjakinja za samopodobo. Iščeš lastno vrednost, pa je ne najdeš, ker se ti zdi, da si v vsem \’le povprečna\’?

Si le povprečna? Pa kaj …

»Ni ti treba nekaj šele postati, biti, spremeniti svojega videza, da bi si pridobila vrednost. Niti ni nujno, da si sploh v čem najboljša. Ljudje smo povprečni v svoji odličnosti in odlični v svoji povprečnosti in to samo pomeni, da si del človeške narave, kjer smo si perfekcionizem izmislili, da se silimo postati nekaj, kar nismo. Če nisi najboljša, najlepša, naj-to in naj-ono, to še ne pomeni, da si zato nevredna. Kaj pa sploh pomeni \’najboljša\’? Najboljša v primerjavi s kom?!« se sprašuje dr. Lucija Čevnik, ki pravi, da si vredna že samo zato, ker si.

Si unikat, zakaj bi se trudila postati kopija?

Vsaki se zgodi … da se zbudi v dan, ko se sama sebi ne zdi privlačna, dovolj pametna, razgledana, zabavna, simpatična. »Zelo pomaga, če se večkrat dnevno opomniš, da:  lepotni ideali niso resnični, da tvoja sreča ne more biti odvisna zgolj od tvojega telesnega videza ter da si vredna ljubezni in samosprejemanja natančno takšna, kot si,« svetuje strokovnjakinja za samopodobo, ki dodaja, da si čim večkrat ponovi:  »Sem unikat! Zakaj bi se trudila postati kopija?!« Super mantra, ki vedno dvigne kotičke ustnic navzgor, naj te spremlja vedno in povsod.

 

Leave a Comment

Scroll to Top