\”Ujeta v ponavljajoče vzorce\” – iz rubrike V&O revije Bodi zdrava (december, 2020)

Vprašanje:

Že več kot štiri leta sem vpeta v težavno razmerje, katerega se nikakor ne znam osvoboditi. Ko sem tega moškega prvič spustila v svoje življenje, je bil nadvse ljubeč in pozoren. Podarjal mi je komplimente, me razvajal in mi nudil vse tisto, o čemer nisem niti upala sanjati. Nato se nekega večera preprosto ni več vrnil. Naslednji dan mi je sporočil, da se je zaljubil in izginil je iz mojega življenja enako hitro, kot je vanj prišel. Dolgo nisem mogla sploh dojeti, kaj se je zgodilo. Bilo je tako nenavadno in tako nepričakovano, da sem bila več tednov v popolnem šoku. Minilo je osem mesecev. Pozvonilo je na vhodnih vratih. Mislila sem, da je poštar. Bil pa je on in spominjal je na prizor iz osladnega filma: z vrtnicami in vinom v rokah ter usti polnimi opravičil in sladkih obljub. Seveda sem mu odpustila, ga objela in vzela nazaj. Zgodba se je v enakem zaporedju ponovila še dvakrat. Trenutno sem sama, a se bojim, da se bo iznenada zopet pojavil in jaz, spet, ne bom zbrala poguma, da mu pred nosom zaloputnem vrata in ga odslovim. Prosim vam za nasvet.

Tina, 38

Odgovor:

Draga Tina, ne vem, kaj vse vam ta moški obljublja, da vas tako zlahka prepriča, a zagotovo vam lahko rečem, da je nekaj na tistem starem slovenskem pregovoru, ki pravi, da gre osel samo enkrat na led! Verjamem, da vam ni lahko. V pismu ste na dolgo in nazorno razložili, kako težko je bilo vaše otroštvo. Starši vam niso namenili posebne pozornosti in s svojo ljubeznijo so vas pogosto stradali. Želeli so si sina, pa ste se rodili vi. Bili ste deklica, ki so jo vzgajali kot fanta, vi pa ste tako občudovali vse, kar je dišalo po »ženstvenosti«. Hrepeneli ste po dolgih in razkošnih oblekah, nakitu, ličilih, plesu in princu na belem konju. Bili ste siva miška, ki jo je opazilo le malo snubcev. Potem pa se je pojavil On. Vaš rešitelj. Še sami niste mogle verjeti, da vas je zares opazil. Bili ste navdušeni, da vas nekdo zares mara in v vas vidi žensko. In to prav On, moški, ki je vselej obdan z lepoticami, a glej, želi si le vas. Ko vas je zapustil, ste bili šokirani, obenem, pa ste to po tihem pričakovali. »Saj, kako pa bi tak mačo lahko ljubil tako povprečnico,« ste se globoko v sebi prepričevali. Bili ste presrečni, da se vam je ta izkušnja zgodila in obenem ste čutili neizmerno razočaranje, ko je odšel. Vaša samopodoba je bila hudo ranjena. A ste ga na nek svoj način poskušali razumeti, predvsem skozi oči lastne ničvrednosti. »Seveda je odšel, kaj pa sem si sploh domišljala!« Ko se je iznenada zopet pojavil na vratih, niste dvakrat pomislili. Vam je bil to zadosten dokaz, da vas ni pozabil, da ste mogoče vendarle boljša od »drugih«. Zacveteli ste, ko ste se mu ponovno vrgli v objem. Nič več ni bilo važno. Ne ponižanje, ne vse prejokane noči, ne hromeča žalost. Pozabili ste na celotno neprijetno izkušnjo. Odpustili ste mu, v hipu, samo da je bil spet vaš in vi »njegova«. In potem spet in spet. Še dve popolnoma enaki reprizi. Vsakič, ko je odšel in se potem iznenada pojavil,  je bilo bolj boleče in ponižujoče. Ko si je že drugič ob lastnih izgubah prišel k vam lizat rane, ste se počutili vse kaj drugega kot zmagovalka. Doživljali ste se kot plan B, rezervni program in to vas je povsem potrlo.

Draga Tina, priznajte si že!  Za tega moškega ste res samo plan B in nič več. To je moški, ki se ga ne da ujeti. Takšen je. Svobodno leta od cveta na cvet in najbrž nikoli ne bo zares ljubil. Svoboda mu pomeni vse. Spreglejte vendar, da vam samo krade čas in energijo. On ni rešitev niti za vašo slabo samopodobo niti za vašo srečo. Če boste svojo samovrednost gradili na takšnih nezanesljivih ljudeh, boste kmalu trčili ob dno zdrave pameti in končali kot živčna razvalina. Res, imate slabe izkušnje iz otroštva, a vendar si boste s takšnimi ljubezenskimi »terapijami« stanje samo še poslabšali, ne izboljšali. Začnite utrjevati svojo lastno integriteto.

Sedaj, ko ste zopet sami, je to idealna priložnost, da zavihate rokave in se zavestno potrudite postati najboljša verzija vas samih. Poiščite vse svoje spretnosti, dosežke, izkušnje, pozitivne kvalitete.

Osredotočite se na resnično ljubeče odnose, ki jih imate z ljudmi, oprite se na prijatelje. To so tisti pravi gradniki vaše pozitivne samopodobe. Priznajte si in nato sprejmite tudi vse svoje napake. Odpustite si, da kdaj ravnate »narobe«.

Napake so priložnost za lastno ras. In ko boste dovolj zrasli v svojem samospoštovaju, se ne boste več zmenili za moškega, ki vam ne seže niti do kolen.

Dr. Lucija Čevnik, svetovalka za osebnostno rast

Leave a Comment

Scroll to Top