Ženska moč – iz revije Bodi zdrava (marec 2021)

Čeprav moški velja za močnejši spol, pregovor pravi, da je ženska tista, ki v hiši podpira tri vogale. Njeno telo je v primerjave z moškim res manjše in šibkejše, a v njej vlada nepredstavljiva moč življenjske sile. Iz nje je ustvarjeno novo bitje. V njej raste in iz nje se rodi življenje. Čeprav šibkejša, je trpežnejša. V dolgoživosti prekaša »močnejši« spol. Skoraj povsod po svetu ženske živijo dlje od moških. Kaj vse je botrovalo temu biološkemu dejstvu? Od kod je črpala življenjsko moč in energijo, saj vemo, da je ženska zgodovina prepolna mukotrpnosti, ponižanja, zatiranja in mučenja. Ženska je bila od vselej ujeta v neskončno krute politične, kulturne in verske nesmisle, ki so jo poniževali in ji zaradi njene ženskosti, ne-moškosti, odklanjali pravice, kratili svobodo in prezirali njeno naravo.  Ženski intelekt in njena instinktivna znanja, vedenja in dragocene izkušnje, ki so si jih ženske med seboj podajale iz generacije v generacijo, so pogosto bili upepeljeni na gorečih grmadah resničnih in tudi metaforičnih čarovniških procesov. A ženska moč se ne nahaja v mišicah. Njene moči ni moč izničiti s telesnim ali materialnim. Njena moč se skriva v njeni naravi, v njeni ženski duši. Dokler je živa, nosi to moč znotraj sebe. Ženska občuti svoj instinkt in intuitivnost. A ta dar je danes pogosto prezrt. Pozabile smo, kdo smo in predvsem, kako močne smo. Zgodovina nas je utrudila. A vendar se prebujamo in počasi spoznavamo zaspano sebe, svojo močno in trdoživo plat ženske narave. V vsaki ženski prebiva Divja ženska, je v knjigi, Ženske, ki tečejo z volkovi, zapisala avtorica, Clarissa Pinkola Estes. In res je tako.

Svet so vselej poseljevale številne neverjetne ženske, ki so prepoznale svojo notranjo moč in uresničile zastavljene sanje. Močne ženske so pričele prebujati tudi ostale ženske in s svojim delovanjem in načinom razmišljanja doprinesle k spremembam. Svet se je začel počasi spreminjati in sprejemati žensko, kot žensko.

Kako močna je ženska, ni odvisno od njenega zunanjega izgleda, njenih poklicnih uspehov ali materialnega bogastva. Gre za nekaj bistveno bolj neoprijemljivega, a toliko bolj esencialnega. Ženska moč je v njenem značaju, da zna poskrbeti zase, za svojo usodo, ob tem, ko podpira in stoji ob strani tudi drugim. Je trdna in obenem sočutna. Močna in empatična.

Kako ozavestiti to notranjo žensko moč in se opomniti nanjo, ko gremo skozi težke čase? Kaj so torej karakteristike močne ženke in zakaj se tudi v vsaki od nas zrcali ta Močna ženska?

Kakšna je močna ženska?

Je samozavestna.

Verjame vase, v svoje spretnosti, sposobnosti in edinstvenost. Ne primerja se z drugimi. Zaveda se, da so tudi druge ženske lepe, pametne in sposobne. Kadar opazi te lastnosti pri drugih, pri tem ne razvija mišljenja, da je sama zato manjvredna, grda ali nesposobna. Ni ljubosumna, ker pozna svojo vrednost in se zaveda lastne notranje ženske moči.  Stoji pokončno. Njeno telo je v pozi zmagovalke. Po svetu hodi z dvignjeno glavo, zravnano hrbtenico, ustnicami ukrivljenimi v nasmeh in jasnim pogledom naprej, v prihodnost. Zaveda se, da je (tudi) ona ta Močna ženska.

Je optimistična in pozitivna.

Čeprav se čez življenje kdaj zapeljejo tudi temni oblaki, močna ženska vselej razmišlja in gleda dlje. Onstran nevihte. Zaveda se, da je tudi dež potreben, da napoji zemljo. A za dežjem bo zopet posijalo sonce. Vselej ostaja zaprisežena optimizmu. Kozarec vidi pol poln in ne pol prazen. Iz sleherne situacije, četudi boleče, vzame najboljše, kar življenje ponuja – izkušnjo in še boljšo pripravljenost na življenje. Oddaja pozitivne vibracije. Izžareva prijaznost in optimizem. Z njima preplavlja svoje življenje in z njima »okuži« tudi vse, s katerimi prihaja v stik.

Sledi svojim sanjam.

Močna ženska ima pred seboj vselej jasno postavljen cilj. Ve kam gre, zato je zelo verjetno, da tja tudi zanesljivo pride. Ne boji se prihodnosti, ampak verjame vanjo in v najboljši možni razplet okoliščin in dejavnikov, ki jo bodo nekoč pripeljali do željenega cilja. Njen um deluje ustvarjalo in obenem kritično. Verjame, da so sanje možne, a ne brez trdega dela in vsakodnevnega fokusiranja na rezultate. Njeno vizualizacijo spremljajo močni občutki in jasne slike o željeni prihodnosti.

Zre strahu v oči.

Duševno močna ženska je neustrašna. A to ne pomeni, da se nikoli ne boji. Kljub temu, da občuti strah, se je pripravljena z njim soočiti in ga premagati. Ve, da je strah samo v glavi. Fikcija. Ograja okoli njene cone udobja. Močna ženska bo v to navidezno ograjo izdolbla luknjo in se skoznjo zazrla okraj poznanega. Se spoprijela z bolečino neznanega in razširila svoje obzorje za nove priložnosti. Počasi, z malimi koraki, a vztrajno in neustrašno voljo.

Je skrbna in ljubeča.

Močne ženske skrbijo zase in obenem skrbijo tudi za druge. S seboj imajo vselej iskren odnos. Ozaveščajo, kaj čutijo in si priznajo sleherno čustvo, tudi jezo, obup ali žalost. Na vsakem koraku izžarevajo empatijo. Za podarjeno ljubezen ne terjajo povračila. Zavedajo se, da je ljubezni dovolj za vse, da ljubezen ni egoistična. Razumejo, zakaj so ljudje, ki vso življenje trenirajo koncept prijaznosti, dokazano najsrečnejši. Kdor daje, namreč tudi prejema. Počuti se dobro, ko deli. Ljudje se radi družijo s prijaznostjo in dobroto. Ko močna ženska daje, v sebi prebudi najboljše, kar ima.

Storila bo to, kar je prav.

Močna ženska nikoli ne bo molčala, če bo v svetu videla nepravičnosti. Vselej bo spregovorila in izrazila svoje misli. Stopila bo na stran resnice. Odločno in brez strahu. Nikoli ne bo odvrnila pogleda od krivic, ki se godijo ljudem. Če bo potrebno, se bo zavezniško postavila na stran žrtve in poskusila storiti vse, da jo zaščiti.  S svojo naravnanostjo bo pritegnila tudi druge in, kot Ivana Orleanska, k uporu pozvala zatirane.

Je ponosna.

Močna ženska lahkotno in brez zadržkov sprejema komplimente. Nanje zna pogledati dovolj samokritično, da je ne zavedajo. Zaveda se svojih uspehov in dosežkov. Četudi je ponosna nanje in o njih odkrito ter odprto govori, ni naduta in drugim ne vzbuja ponižanosti ali občutka nepomembnosti. Ve, kako in zakaj  je postala to, kaj je – najboljša verzija sebe.

Vseeno ji je, kaj o njej menijo drugi.

Ženska, ki pozna svojo vrednost in se zaveda svoje posebnosti, se ne ozira na kritike in mnenja drugih. Tako kot niso vsi všeč in po volji njej, tudi ona ni najboljša družba za vsakogar. Ljudje smo si različni in s tem ni nič narobe. Vsak ima svoj okus. Mnenje nekoga je samo njegovo skromno mnenje in nima prav nič opraviti z njeno samovrednostjo. Ker se vselej trudi postati najboljša »ona«, ve, da je to največ, kar lahko ponudi drugim. O odnosih pogosto razmišlja: »Sprejmi me takšno kot sem ali pa me pusti pri miru.«

 

Vselej zvesta sebi.

Zaveda se, da nikoli ni dobro spreminjati sebe, da bi s tem ustregli drugim. V življenju bo vselej sledila svojim načelom, ciljem, ideologiji, vrednotam, ne glede na vse. Posameznikovo individualnost bo cenila tudi pri drugih. Tako kot se sama ne bo podrejala pričakovanjem drugih, tudi drugih ne po poskušala spreminjati in jih oklepati v okove lastnih pričakovanj. Močna ženska ve, da je ljubezen lahko le svobodna.  Ljubezen namreč umre v vsaki kletki.

 

Biti močna ženska ni zmeraj lahko. Ženska, ki poseduje vse tukaj navedene lastnosti,  je ideal, ki ga kot neprebujen potencial, ženske nosimo skritega v sebi. Kadar nas življenje postavi pred ovire, bi se morale intenzivneje zavedati te skrite ženske moči in jo prebuditi. Zato ne iščimo rešitev in razlogov za naše težave zunaj sebe, raje se zazrimo vase in okrepljene s to neizmerno notranjo močjo, ki bdi v nas, strumno stopimo novim izzivom naproti. Neustrašno in pokončno. Prav tako, kot bi to storila arhetipska Močna ženska. Bodimo si na tej življenjski poti druga drugi v oporo. Ženska, ženski. Vse v sebi nosimo izročilo naše skupne pramatere. Vse smo si, drage ženske, sestre.

dr. Lucija Čevnik; svetovalka za osebnostno rast

Leave a Comment

Scroll to Top