Marina obupuje nad odnosom s svojo hčerko

VPRAŠANJE:

Imam težave v donosu s svojo starejšo najstniško hčerko, ki bo avgusta dopolnila 21 let. Dobro sva se razumeli, sedaj pa je najin odnos močno skrhan. Nič več mi ne zaupa in bojim se, da je ne bom mogla več obvladati. Pogosto kriči name, mi ugovarja ali pa me popolnoma ignorira. Z njenim očetom imata bistveno boljši odnos, kar me pogosto spravlja ob živce, saj to razumem kot zaroto, ki jo kuhata proti meni in za mojim hrbtom. Možu zamerim, da raje drži z njo kot z mano ter ji tako neprestano popušča. Vsakič ostanem sama na svojem bregu in se nihče več ne zmeni zame in moje dobronamerne prošnje.  Vse se je še poslabšalo, ko je lani odšla na študij, se zaljubila v fanta, o katerem mi komaj kaj pove. Bojim se, da bo zapravila svoje življenje in naredila napake, kot sem jih sama. Bi se lahko vi pogovorili z njo in jo nekako spravili v red?

Marina, 56 let 

ODGOVORodgovarja dr. Lucija Čevnik – Revija Obrazi (“Vprašanja in odgovori z Lucijo” – julij 2022):

Draga Marina, pozdravljeni! V svoji ordinaciji sem nemalokrat priča zgodbam o neposlušnih, nemogočih, in neobvladljiv mladih. O mladini, iz katere menda nič ne bo, ki nič ne zna in se bo tako ali tako spremenila v generacijo luzerjev. Tako o svojih otrocih pogosto govorijo starši, ki vedo »vse«. Mogoče ne čisto vse v enciklopedičnem smislu, zagotovo pa natančno vedo, kaj je najbolje za njihovega otroka: od oblačenja, do kariere, prijateljev s katerimi se naj družijo, pa vse do partnerjev s katerimi si naj ustvarijo družino.

Razumem starše, da si želijo najboljše za svojega otroka, a me pogosto jezi dejstvo, kako trmasto znajo nekateri »dobronamerneži« vztrajati pri svojem (in edinem) »prav«! Z lastnim otrokom so pripravljeni biti neusmiljeno vojno, celo popolnoma prekiniti stike, če otrok ne želi igrati življenja po notah, ki so jih zanj že v naprej spisali starši! »Ali boš storil, kot ti rečem ali pa bom igral igro prizadetega starša!« S tem starši otrokom naložijo neizmerno breme odgovornosti za njihovo slabo voljo, razočaranje in trpljenje. Vzpostavita se dva pola: na eni imamo starše, ki »nesebično« dajejo in se za otroke žrtvujejo, na drugi pa nehvaležne, neposlušne nesramneže, ki si drznejo živeti življenje po lastnih kriterijih sreče!

Draga Marina, verjamem, da razumete, kaj vam hočem povedati. Ko se pri meni oglasijo straši, ki imajo težavo z najstnikom, jih moram, žal, razočarati, da ne popravljam najstnikov. Lahko pa pomagam njim, da skupaj analiziramo njihovo družinsko dinamiko in ugotovimo, kaj lahko najprej oni sami storijo, da z otrokom obnovijo in ponovno vzpostavijo zaupanje, stik in pretrgano povezanost. Največkrat je potrebno prav malo, da se odnosi izboljšajo! Vem, da je lažje pokazati s prstom na »krivca«, v tem primeru na neposlušnega otroka, a dejstvo je, da je pričakovanje, ki je usmerjeno v drugega, jalovo. Močneje, ko boste s svojimi »prav«, »narobe«, »hočem«, »ne smeš«, pritiskali na najstnika (ali še slabše, na mlajšega odraslega), bolj se bo vaša povezanost rahljala. Vaša hči je odrasla, polnoletna oseba, praktično nimate več vzvoda, da jo prisilite v karkoli, česar ne želi. Res želite, da je vajina edina vez denar, s katerim jo sedaj imate v »šahu«?! Naposled bo prišel dan, ko si bo denar zaslužila sama. S čim si boste potem kupili njeno navezanost?

Bodite razumni in pustite vaši deklici, da zaživi svoje življenje neodvisno in svobodno. Bodite ji moralna opora, ne pa njen sodnik! Konec koncev ji boste prisiljeni zaupati (to bo slej ko prej postala vaša edina izbira). Vaš otrok je produkt vsega, kar ste ji dali in ji pokazali z življenjem, ki ste ga ob njej živeli sami. Mladostništvo ni več primeren čas, da otroke še učimo kaj je prav in kaj ni. To ste jim zavestno ali ne vsadili v obdobju otroštva. Ko otroci naposled postanejo najstniki, lahko le še opazujemo rezultate svojega starševskega »dela«. Vem, da je težko, a nekoč napoči čas, ko mora vsak ptiček zapustiti gnezdo in odleteti v življenje na svojih lastnih krilih. Res včasih težko gledamo njihove okorne in opotekajoče se gibe, a kakorkoli obrnemo, mi ne moremo leteti namesto njih!

Je tudi z vaš najstnikom/najstnico težko vzpostaviti pristni stik?
Se zapira vase in vas zavrača?
Se tudi vi srečujete z dilemo, kako z njim vzpostaviti kvalitetnejšo komunikacijo?

Prijavite se na osebno svetovanje in skupaj bomo predebatirali vaš izziv in poiskali primerno rešitev za izboljšanje odnosa z vašim odraščajočim otrokom.



Odločate se lahko med različnimi oblikami svetovanja. Izberite način, ki vam najbolj odgovarja:

  • klasično “kavč” svetovanje (lokacija Slovenj Gradec ali Dravograd)
  • spletno svetovanje (skype, zoom)
  • walk ´n´talk (svetovanje, ki se izvede v enournem sprehodu v naravi)
Scroll to Top