\”Bojim se vsega, kar naznanja novosti\”

Pozdravljeni! Vse svoje življenje se skrivam pred lastnim strahom. Bojim se vsega, kar naznanja novosti. Ne upam si prevzeti novih projektov v službi, se odločiti in najeti večje stanovanje, se vpisati v nadaljevalni študij,… In sedaj si partner, s katerim imava sicer ljubečo zvezo, želi otroka. Nekje globoko si ga želim tudi sama, a me odločitev obenem navdaja z grozo in neopisljivim strahom. Vedno bolj se umikam vase in postajam vse bolj depresivna, osamljena in nezadovoljna.

Sergeja, 33

Draga Sergeja, ujeli ste se v začaran krog. Plaši vas vse kar prinaša nekaj novega. Bojite se prihodnosti in sprememb. Zakaj? Zato, ker v vas tiči neozaveščen strah pred prevzemom odgovornosti in soočanjem s samostojnim in neodvisnim življenjem. Iz vašega pisma sem razbrala, da še vedno živite doma pri starših, s katerimi se sicer dobro razumete. Vse lepo in prav, a vendar se boste enkrat morali soočiti s prihodnostjo in svojimi strahovi, če se želite postaviti na lastne noge in prevzeti odgovornost za karkoli se že bo izcimilo iz vaših odločitev. Strah vas hromi, da odlagate uresničevanje svojih načrtov in želja. Bolj ko z njimi odlašate, manj zaupate vase, medtem pa vaša anksioznost raste in vas preplavlja. Pričakovanje neuspeha rojeva neuspeh in iz strahu se razvija strah pred strahom. Plašijo vas situacije, ki v vas vzbujajo nelagodna čustva tesnobe, zato ste se jim pričeli izogibati. Vaše razočaranje samih nad seboj se stopnjuje. Vse bolj postajate pasivni, odmikate se v osamo in čustveno ter socialno izolacijo. Zgradili ste začaran krog ujetosti, sestavljen iz lastne krivde in strahu.

Ne glede na to, koliko in kako boste načrtovali potek vaše prihodnosti vedite, da nikoli ne boste mogli do potankosti predvideti njenega poteka. Nikdar, pa če se boste še tako trudili, ne boste mogli s 100% gotovostjo poznati vplivov vaše zdajšnje odločitve ali izbire na vaše življenje v prihodnosti – enkrat se boste odloči prav, drugič mogoče ne. Nič zato, ste samo človek, pravico imate, da se kdaj tudi motite. Življenje je splet številnih predvidljivih in nepredvidljivih okoliščin ter situacij in proti tej spontanosti se ni moč boriti. To bi bila bitka proti življenju samemu! Morate se zavedati, da vse kar resnično imate, je ta trenutek – sedaj zberite moči in storite korak. Predajte se in zaupajte življenju, da bo, karkoli že boste izbrali, (za nekaj) dobro! »C\’est la vie!« (»To je življenje!«)

Objavljeno v majski reviji Bodi zdrava; moja mesečna rubrika V&O (vaših Vprašanj in mojih Odgovorov).

Leave a Comment

Scroll to Top