Ali sem dovolj zanj?

Stara sem 42 let, v zvezi sem osem let. S partnerjem, ki velja za zelo privlačnega moškega in je tri leta mlajši od mene, imava lep odnos. Pa vendar se mi je začelo dogajati, da začenjam vse bolj dvomiti o sebi – v smislu, ali sem dovolj zanj? To se mi je začenjalo dogajati že na polovici najine zveze, z vsakim letom pa je vse huje. Bojim se, da bo nekje na poti srečal mlajšo, bolj privlačno žensko in me zapustil. (On nič ne ve o tem.) Mi lahko svetujete, kako naj prebrodim to svojo bojazen?

Pravite, da imate s partnerjem lep odnos , ki vas osebnostno izpopolnjuje in bogati. Vendar pa se je v vas prikradel strah o vaši nezadostnosti. Žal je to precej pogost sindrom žensk v srednjih letih.  Na obrazu se nam rišejo gubice, ki jih je vse težje krotiti, spopadamo se s pogostejšimi upadi energije, na našem telesu se kažejo prvi znaki staranja. Imamo občutek, da vénemo. Same sebi se ne zdimo več atraktivne, kar v nas zbuja občutek notranje praznine in zapuščenosti. Seveda je to zgolj lastna percepcija, ki se jo z nekaj truda da spremeniti in obrniti.

Mogoče vaš videz res ni več svež, kot je izgled najstnice, vendar pa vas odlikujejo druge kvalitete, ki bogatijo življenje in s pomočjo katerih si lahko upravičeno dvignete lastno samovrednost. Za vami je precejšen kos prehojene življenjske poti. Poglejte na vse svoje dosežke, izkušnje, preizkušnje, doživetja, odnose, znanja, socialne vezi, ki ste si jih v teh letih nabrali in vzpostavili! Vaša vrednost se ne meri le po tem, kako izgledate, temveč predvsem po tem kdo ste! In tega se, sem prepričana, zaveda tudi vaš partner, sploh če imata poglobljeno in srečno zvezo. Pogovorite se o vaših skrbeh tudi z njim. Zaupajte mu svoje strahove. Če je med vama tisto pravo, potem bo prisluhnil in vam pomagal najti vaš lastni občutek samovrednosti. Vsekakor pa ne dušite in tiščite negativnih občutkov globoko vase. Sicer bodo, ko boste nepričakovano naleteli na “triger”, eksplodirali in vam utegnili povzročiti precej nevšečnosti. Cenite in uživajte v tem, kar imate in kdo ste. Življenje pa je samo po sebi nepredvidljivo in nikoli ne daje nikakršnega garanta. Zato ne kličite lastne nesreče z iskanjem problemov tam, kjer jih (še) ni.

Objavljeno v aprilski reviji Bodi zdrava; moja mesečna rubrika V&O (vaših Vprašanj in mojih Odgovorov).

Leave a Comment

Scroll to Top