Ko te nenehno spremlja občutek, da nisi \”dovolj\” dobra?

Že dobro leto se v službi ne počutim dovolj samozavestno, čeprav so šefi z malo zelo zadovoljni. Nikakor se ne morem otresti občutka, da nisem dovolj dobra za kolektiv, v katerem delujem. Zato na delo hodim s težkim bremenom. Zanima me, kako bi si lahko pomagala k boljšemu, bolj samozavestnemu pristopu? Vidim, da ga veliko mojih sodelavcev ima, kljub temu da ne dosegajo boljših rezultatov od mene, celo obratno.

Med vašimi vrsticami je mogoče precej čitljivo razbrati visoko mero perfekcionizma, ki usmerja vaše misli in sproža vaša čustva. Zelo se trudite, da bi naložene naloge in opravila izvedli kar se da učinkovito in kvalitetno. Vendar kljub pohvalam, dobremu renomeju pri vaših nadrejenih in uspešnosti pri delu, še vedno dvomite v svoje sposobnosti.

Z vidika dovršenega in samokritičnega opravljanja delovnih nalog je perfekcionizem videti kot pozitivna lastnost, a takšna osebnostna struktura je lahko zelo obremenjujoča tako za vas kot tudi za ljudi, ki vas obkrožajo. Gonilna sila perfekcionizma je negativna samopodoba. Ta vas nenehno nagovarja, da svojo samovrednost potrjujete s pohvalami, sprejemanjem in ljubeznijo s strani drugih ljudi. Zavedno ali nezavedno si postavljate visoke cilje, da bi ugajali in ustrezali, a kaj, ko vas ves čas spremlja občutek, da bi morali vložiti še več truda, več energije in zadevo izpeljati bolje, kot ste jo. Dvomite vase, ste kronično nezadovoljni in nase gledate kot na zgubo. Občutek, da niste izpolnili svojega cilja, vas na dolgi rok psihično in fizično izčrpava in lahko privede celo do izgorelosti, depresije in popolnega upada motivacije.

Predvsem vam svetujem, da poskušate nase gledali bolj racionalno. Ste človek in ljudje smo nepopolni. Potrudite se sprejeti dejstvo, da je popolnost nedosegljiva ter da so napake popolnoma normalen in sprejemljiv vidik v človekovem življenju. Nenazadnje nas prav napake učijo, kaj lahko počnemo drugače in kako lahko postanemo boljši. Ljudje smo odlični v svoji povprečnosti in povprečni v svoji odličnosti. Popolnost pa je utvara in zato ne obstaja.

Objavljeno v aprilski reviji Bodi zdrava; moja mesečna rubrika V&O (vaših Vprašanj in mojih Odgovorov).

Leave a Comment

Scroll to Top