Odnosi: jaz in moja hči

Imam 17 letno hčer s katero sva se ves čas dokaj dobro razumeli. Trenutno pa se je situacija močno poslabšala. Hči se je popolnoma zaprla vase. Popustila je tudi v šoli, kjer do sedaj ni imela resnejših težav. Zapira se v sobo, je razdražljiva, kriči name, pobesni, karkoli ji reče. Nikakor ne prideva več skupaj. Mislim, da me celo sovraži. Prosim za pomoč!

Majda, 48

Hitri preobrati v najstniškem razpoloženju so nekaj precej običajnega. V kolikor do sedaj niste imeli v odnosu s hčerko resnih pretresov, ste lahko precej srečna mama.  Izbruhi, trmarjenje in samosvojost so namreč precej pogosto na repertoarju mladostniškega razpoloženja, ki so spremljevalni pojav pri grajenju lastne identitete in iskanja svojega mesta v družbi.

V kolikor pa se je takšno razpoloženje pojavilo iznenada, za tem pogosto stojijo okoliščine, ki producirajo takšna čustva. Najpogosteje so to konflikti z vrstniki, sošolkami, razočaranja prvih ljubezni,…Svetujem vam, da hčerkinega razpoloženja nikar ne jemljite osebno. Prepričana sem, da niste vi vzrok. Hčerka ne sovraži vas, vi ste zgolj nič hudega sluteča »žrtev« okoliščin in posledic njenih čustvenih pretresov, ki jih ne zna drugače obvladati. Njeno ravnanje, čeprav na videz deluje precej dramatično, razumite kot klic na pomoč. Mladostniški S.O.S., ki ga najstnik ne zna predelati in obvladati. Ne odreagirajte na besede, ostanite mirni in razumni. Ne spustite se v vojno in brezplodna obtoževanja, ki vodijo v prekinjeno komunikacijo. Zavedajte se, da za dejani stojijo čustva. Poskušajte jo razmeti in se z njo pogovoriti, ko bo sama pripravljena. Mogoče sploh ne bo želela govoriti o vsebini, a vseeno ji ponudite ramo. Predvsem ji dajte vedeti, da jo razumete in da ima v vas zaveznika, ki ji bo zmeraj stal ob strani ne glede kaj se bo v njenem življenju spremenila ali zgodilo. To ji bo dalo primerno oporo in varnost za lažje spopadanje z nastalimi težavami ter obvladovanje čustvenih izbruhov. Besede niso vedno potrebne, dovolj je sočutna bližina, ki blagodejno celi rane. Zagotavljam vam, da s časoma takšni izpadi izzvenijo in takrat bo vaša najstnica odrasla.

Objavljeno v junijski reviji Bodi zdrava; moja mesečna rubrika V&O (vaših Vprašanj in mojih Odgovorov).

Leave a Comment

Scroll to Top